Shantykoor De Hoeksche Waard
Afbeelding 1
Afbeelding 2

De Hoeksche Waard is een van de Zuidhollandse eilanden dat ten zuiden van Rotterdam en ten westen van Dordrecht ligt. In 2004 is de Hoeksche Waard aangewezen als Nationaal Landschap.

De Hoeksche Waard telt 12 dorpskernen en ongeveer 20 buurtschappen. Na de verschillende gemeentelijke herindelingen zijn er anno 2015 nog vijf autonome gemeentes.

Het Shantykoor De Hoeksche Waard is in 2001 opgericht en binnen enkele maanden groeide het koor van zeven naar vijftig leden. Inmiddels is het een zeer ervaren en volwassen koor met gemiddeld zes optredens per maand van Zeeland tot in Utrecht. De locaties van het optreden is zeer gevarieerd: van bejaardentehuizen tot festivals, van scheepsbegroetingen tot verjaardagspartijen.

Door het enthousiasme van de dirigent, de vijf accordeonisten, de kunstfluiter en mondharmonicaspeler, basgitarist, akoestisch gitarist en slagwerker en de zangers staat dit koor borg voor een optreden dat klinkt als de klok van Arnemuiden. Trots is het koor op haar dirigente Paula van Wanrooy. In 1981 behaalden ze samen met haar zus de eerste plaats op de wereldkampioenschappen voor accordeon duo's te Saint-Etienne, gevolgd door een internationale carrière met vele hoogte punten.

Het repertoire van het koor bestaat van zelf­sprekend uit Shantyliederen, de werkliederen uit de vroegere zeilvaart.

Ook krijgt het publiek heuse tranentrekkende zeemansliederen te horen. Wereldberoemd in Nederland, in de wintersportplaatsen en aan de Costa’s is het Shantykoor vanwege “Het Grote Klutslied” dat nog steeds dagelijks in alle uithoeken van de wereld wordt gezongen. Er is door het koor in Duitsland zelfs een Duitstalige versie opgevoerd.

Het Shantykoor heeft ook een Facebook pagina.